Despre
Novelty AE este o echipa de specialisti in servicii de proiectare, indeplinind rolurile de Proiectant General si Proiectant specialitatea Arhitectura. Prin parteneriatele pe care le-am dezvoltat, oferim servicii acoperind toate specialitatile si toate fazele de proiectare necesare unui proiect, cu un plus de creativitate in prezentarea acestora.
Experienta noastra aduna proiecte de pe doua continente si din tari de referinta, precum Austria, Franta, Germania, Algeria, precum si recunoastere in cadrul World Architecture Festival.
De peste 10 ani elaboram proiecte pentru beneficiari publici si privati, avand experienta in investitii finantate din fonduri nerambursabile cu o valoare medie de investitie de 5 milioane de euro.
Ne reprezinta experientele noastre ca profesionisti, si nu in ultimul rand, ca oameni.
Viziune, Misiune si Valori
In urmatorii 40 de ani, vrem să devenim compania privata cu cea mai mare contributie în cresterea calitatii vietii romanilor pentru ca noi credem cu tarie ca aceasta este cea mai solida fundatie pentru progresul generatiilor viitoare.
Ne-am propus, prin proiectele noastre, sa impactam pozitiv calitatea vietii a 20 de milioane de romani, prin dezvoltarea de constructii cumuland 87 de functiuni in 20 de industri.
Vom sti sigur ca suntem pe drumul cel bun atunci cand vom fi cel mai premiat birou de arhitectura din Romania, printre premii fiind 10 internationale, iar cel putin unul dintre proiecte va fi subiectul unui documentar.
Pentru generatiile viitoare, vom dezvolta un centru de pregatire profesionala in arhitectura bazat pe un proces de proiectare ce are la baza etica, progresul, valoarea adaugata mediului si problem solving.
Nu ne oprim aici! Dorim sa construim de la zero o comunitate, Alfred City, in care 5.000 de romani vor trai cu cea mai ridicata calitate a vietii de pe continent, masurata in baza a 5 din cei 7 indicatori europeni de calitate a vietii: Material living conditions, Leisure, Social interactions, Natural and living environment, Overall experience of life.
Pe drumul spre realizarea visului nostru nu suntem dispusi sa incalcam etica profesionala, sa facem parteneriate cu entitati care nu ne impartasesc cultura sau sa acceptam colegi toxici chiar daca asta presupune sa renuntam la unele contracte, sa ne fie mai greu sa gasim colaboratorii potriviti sau sa fim nevoiți sa angajam oameni cu mai putina experienta pe care sa ii formam.
Este foarte important pentru noi sa nu renunțăm la a cauta solutii indiferent de natura problemei, sa mentinem un standard ridicat in calitatea serviciilor si dezvoltarea profesionala a echipei chiar daca asta presupune o micsorare a orelor productive, un cost mai ridicat si ieșirea din zona de confort.
Aceasta este calatoria noastra si mostenirea pe care o lasam ca fundatie pentru progresul generatiilor viitoare.
Fondator
Alexandru Palcau
M-am nascut in 1987, in zona centrala veche a Constantei, unde mi-am si petrecut copilaria crescut de bunici, de la varsta de 3 ani. Ei mi-au inspirat valorile ce ma ghideaza si acum in viata: am luat, de la bunica mea, taria de caracter, staruinta, ambitia si convingerea ca orice lucru care nu este dus la bun sfarsit, este doar un efort in zadar si timp pierdut, iar de la bunicul meu am luat demnitatea barbateasca, empatia, spiritul antreprenorial, corectitudinea si modul cum ii tratez pe cei din jur.
Cred cu tarie ca rezultatele exceptionale vin doar din implicare, mult studiu si multa, foarte multa munca. Experienta nu diminueaza niciodata munca, ci face efortul mai usor si ofera mai multa claritate obiectivelor. Iar daca se adauga pasiune pentru ceea ce faci, nu exista obiectiv de neatins.
Gimnaziul si generala le-am urmat la Scoala Mihail Koiciu, iar liceul la Colegiul Tehnic Tomis, profilul Matematica -Informatica. Am avut mereu o inclinatie catre stiintele exacte, in special matematica si fizica, fiind olimpic la matematica in scoala generala.
Spiritul antreprenorial s-a manifestat de la o varsta frageda, din dorinta de independenta, prin mici negoturi caracteristice varstei. In vacantele de vara, tineam gestiunea la tarabe in Mamaia, lucru nascut din seriozitatea si pasiunea mea pentru cifre. In contrast cu ceea ce stiam despre mine, in acea perioada mi-am descoperit o latura artistica pe care, tot in spirit antreprenorial, am folosit-o facand tatuaje temporare turistilor.
La 13 ani bunicii mei mi-au cumparat primul meu PC si am fost fascinat de latura practica a acestuia. Am invatat COREL, iar in timpul liber ma ocupam de documentatii de autorizare pentru firme luminoase si copertine. Lucram precum un mic „subcontractant” pentru varul meu care avea un birou de proiectare. In timpul liceului, la varsta de 15 ani, m-am angajat part-time in biroul lui, petrecand acolo a doua parte a zilei, dupa terminarea orelor de la liceu.
Imi placea ceea ce faceam si imi doream sa ma implic mai mult. Astfel, am inceput sa ma ocup de dosarele pentru avize si obtinerea acestora de la autoritati, dupa care sa desenez planse de PUD si, mai tarziu – dupa ce am invatat notiunile de baza ale 3DS Max-ului - sa ma ocup de studii de insorire. Setea de cunoastere si pasiunea pentru ceea ce faceam m-au impins sa studiez neincetat arhitectura, citind tot ceea ce gaseam despre aceasta. Am invatat Nemetschek Allplan, cu ajutorul caruia am inceput sa elaborez piesele desenate pentru proiecte de modificari interioare ale apartamentelor si, mai tarziu, a locuitelor unifamiliale. Imi placea la nebunie si fiecare ora petrecuta in birou, din zi sau noapte, era o bucurie. Simteam inca de atunci ca mi-am gasit vocatia si imi vedeam viitorul foarte clar.
La varsta de 19 ani am venit in Bucuresti sa urmez Facultatea de arhitectura Spiru Haret. In timpul facultatii am lucrat la 3 birouri de arhitectura total diferite din perspectiva viziunii. Prima experienta a fost aceea a unui mic birou individual, unde lucram impreuna cu arhitectul la proiecte foarte mici, locuinte familiale, demolari si interventii minore.
In cautarea unor provocari mai mari, am parasit micul birou si m-am angajat intr-o multinationala. Aici am invatat ce inseamna rigoarea si organizarea in procesul de proiectare. Lucram la un singur proiect si exigentele erau maxime. Eram fascinat de cate lucruri invatam si asta ma facea sa-mi petrec nu numai zilele la birou, ci si noptile.
Cand s-a ivit oportunitatea unui venit mai mare, am profitat de ea si am ajuns intr-un birou total opus experientelor mele anterioare. Am inteles aici ce inseamna volumul si ca lucrul la mai multe proiecte in paralel nu ofera prea mari posibilitati de organizare.
Cu toate ca nu lucram pentru calitate maxima, ci pentru a elabora cat mai multe proiecte, imi petreceam in continuare tot timpul la birou, principala motivatie fiind adrenalina lucrului in contratimp si anvergura proiectelor la care lucram – ansambluri rezidentiale cu sute de apartamente, hoteluri, parcuri industriale, retail. Mai tarziu, mi-am dat seama ca ma antrenam pentru abilitati de time management.
In jurul varstei de 22 de ani se conturase deja o dorinta (probabil si din cauza naivitatii varstei si a entuziasmului caracteristic ei), dorinta de a face totul diferit si de a-mi crea propria libertate de exprimare. Convingerea ca am altceva de transmis, ca pot schimba lumea in mai bine, m-a impins la varsta de 22 de ani sa abandonez orice forma de confort pe care o obtinusem pana atunci, sa-mi dau demisia, sa renunt la facultate si sa-mi creez propria viziune prin Youth Architecture and Design. Iar mai departe nu mai este despre mine, este despre noi...
Momente din parcursul Novelty AE
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
NOVELTY AE continua!☺
Principii
Daca investitia este apreciata din punct de vedere estetic, dar foarte scumpa si cu un termen de executie foarte mare, este doar un esec din punct de vedere al proiectarii.
Deadline-ul este important. Cream maximumul raportat la timpul disponibil.
Plecam de la exemple de buna practica, analizam si identificam, prin prisma experientei noastre, ce putem imbunatati pentru a ne respecta misiunea.
Frumos sau spectaculos nu inseamna intotdeauna scump.
Calitatea vietii este determinata, in esenta, de nivelul cultural al unei comunitati. Un mediu construit armonios din punct de vedere estetic, nu pierde din vedere acest lucru.
Corect nu este niciodata suficient. Suficient nu este niciodata o optiune in termeni de dezvoltare.
O constructie fara context este ca o prezentare de moda fara haine.
Oamenii adauga valoare echipei si nu invers.
Fii pasionat in ceea ce faci si beneficiile vor veni.
Orice obiectiv sau provocare se rezolva pas cu pas.
Niciodata nu este despre arhitect, intotdeauna este despre proiect.
O constructie care doar deserveste scopului este doar o amprenta la sol a unui obiectiv neinteles. O constructie cu identitate intelege obiectivul si-i spune si povestea.
Invata regulile ca un profesionist, ca sa le incalci ca un artist. - Pablo Picasso
Cum arata pentru noi viitorul
Viitorul este dezvoltare, este provocare, este progres, este respect si mai presus de toate, daruire.
In viitor vom fi la fel - cu acceasi claritate in viziunea si misiunea noastra, dar cu si mai multa experienta.
In viitor vom fi la fel - in slujba noastra, a oamenilor, si a naturii noastre continue de dezvoltare.